Balkong

Tillhör du en av dem som har en balkong eller en uteplats att vara på är du lyckligt lottad. Men även om du har en egen liten täppa får du inte göra vad som helst på den. Både föreningens ordningsregler, dina grannar och allmänna lagar och regler påverkar vad som är tillåtet och inte.

Vad får man göra på sin balkong

En bostadsrättshavare får naturligtvis pynta och dekorera sin balkong. Däremot får man inte göra åverkan på fasaden, eller i balkongkonstruktionen. Det betyder att man får lov att lägga ut mattor och sätta upp insynsskydd. För att sätta upp saker på fasaden, till exempel belysning, träpanel, parabol, markis eller liknande krävs bostadsrättsföreningens godkännande. 

Blomlådor ska sättas upp på insidan av balkongen så att de inte riskerar att falla ner och skada förbipasserande. Föreningen har i egenskap av fastighetsägare ett övergripande ansvar för fastigheten och har därför rätt att säga nej till åtgärder som påverkar fasaden, eller som riskerar att skada egendom eller person. Rör det sig om större ombyggnationer, såsom exempelvis balkonginglasningar, räcker det inte med tillstånd från föreningens styrelse utan då krävs också bygglov från kommunen.

Läs gärna mer på: https://www.hsb.se/nyheter-och-tips/kunskapsbank/vad-far-man-gora-pa-bal...

Det är inte tillåtet att grilla på balkonger/uteplatser med annat än el-grill.


Inglasning av balkong

BRF Väduren kräver tillstånd vid inglasning av balkong. Blanketter och avtal finns att hämta på föreningens förvaltningskontor.

Om inglasning sker utan tillstånd har föreningen rätt att kräva att inglasningen rivs om bostadsrättshavaren inte kan visa att inglasningen följer gällande bygglov samt har en godkänd ansökan av föreningen och att alla krav i kontrollplanen uppfylls.

Kontaktuppgifter, bostadshavarens adress och lägenhetsnummer ska fyllas i under respektive fält i ansökan. Även kontaktuppgifter till företaget som kommer att anlitas för att utföra inglasningen måste anges. Föreningen tillåter inte att boende själva utför arbetet.

Balkonginglasningsansökan kostar 300 kr och läggs på nästkommande avi för månadsavgiften. Föreningen har inget generellt bygglov för inglasning utan bygglov behöver bostadsrättsinnehavaren ansöka om själv hos Haninge Kommun. Bygglovskostnader bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

När ansökan har lämnats in får bostadshavaren en kontrollplan som skall fyllas i av firman som utför inglasningen, undertecknas av bostadshavaren och firman. Bygglov från Haninge Kommunen beskriver hur inglasningen får se ut, vilka krav som måste uppfyllas och vad som ska kontrolleras för att inglasningen ska vara godkänd.

Entreprenören kan fylla i byggplanen men beställaren (byggherren) är ansvarig för att den fylls i, att balkonginglasningen följer bygglovet samt att kraven uppfylls.

Hela kontrollplanen, bortsett från den del som fastighetsägaren (föreningen) ska fylla i, ska vara ifylld för att den ska vara giltig. Var därför noga med att signera varje kontrollpunkt och att både beställaren och entreprenören skriver under att kontrollplanen har följts!

När balkongen är inglasad ska den ifyllda kontrollplanen tillsammans med relationshandlingar i A4-format lämnas till förvaltningskontoret.
Relationshandlingar är ritningar som visar hur inglasningen blev. Anlitad entreprenör tillhandahåller denna.
 

Balkongundersökning

Föreningens har nyligen utfört en balkongundersökning för att ta reda på hur föreningens balkonger mår. Balkongerna är i bra skick och kommer inte att behöva renoveras förrän om ca 15 år (2037). 



Kontakta förvaltningen vid frågor.
/ Josefin Svedman
HSB Fastighetsförvaltare

2024-02-05