Brand & säkerhet

Denna information tar upp följande 

 

  • Brand och säkerhet i din lägenhet
  • Brandvarnare
  • Om det brinner - ej klar
  • Skydda dig mot brand - ej klar

Se samtliga filmer ovan

Brand & Säkerhet i din lägenhet

Se filmen på fler språk här.

Se fler filmer om brandsäkerhet på DinSäkerhets Youtubekanal

 

Hur kan jag minska brandrisken hemma?

Varje år brinner det i 6000 hem i Sverige. Matlagning, rökning och eldning i braskamin är några av de vanligaste orsakerna. Även levande ljus orsakar en hel del brandolyckor, särskilt under december månad.

I ett flerbostadshus kan en lägenhetsbrand få stora konsekvenser även för dina grannar och för föreningen.

Det finns mycket du själv kan göra för att förebygga och minska risken för bränder.


Matlagning

Håll rent från brännbart material på och runt om på sprisen. Rengör spisfläkten regelbundet och du har en sådan. Om man skulle glömma en platta på kan värmen smälta fettet i spisfläkten och när fettet droppar ner kan det börja brinna. Filtret i fläkten kan rengöras genom att man blötlägger den en stund i varmt vatten och diskmedel.

En kastrull med mat som glöms bort på en påslagen platta kan också börja brinna. 

Rökning

En av de vanligaste orsakerna till dödsbränder är sängrökning. Ha därför som vana att aldrig röka i sängen. Om du har nedsatt rörelseförmåga och/eller av någon anledning inte kan förflytta dig snabbt, ha gärna tillgång till vatten i din närhet, så du kan släcka snabbt om du skulle råka tappa glöd på brännbart material.

Var också noga med att se till att cigaretten är ordentligt släckt innan du kastar den i soporna.

Levande ljus

Den vanligaste orsaken till ljusbränder är att ett tänt ljus lämnats utan uppsikt. december till februari är den period på året då det inträffar flest bränder i bostäder.

Tänk på detta:

  • Lämna aldrig tända ljus obevakade
  • Låt inte ljusen brinna ner helt.
  • Somna inte ifrån levande ljus
  • Var försiktig med värmeljus, se till att ha ett värmebeständigt material under värmeljus och se upp med vad som finns ovanför.
  • Värmeljus kan bli överhettade och börja brinna.
  • Tända ljus måste stå stadigt i sina ljusstakar - det är viktigt att ljuset och ljusstaken har samma dimension.

Brandvarnare

Det är varje lägenhetsinnehavares ansvar att se till att ha en fungerande brandvarnare i sin bostad.

 

Saknas brandvarnare i din lägenhet? 

Kanske har tidigare ägare till bostadsrätten tagit bort brandvarnaren eller inte släppt in när föreningen monterade brandvarnare. Då är det viktigt att du ser till att sätta upp en brandvarnare, det är en billig livförsäkring. 

 

Var ska brandvarnaren placeras?

Placera brandvarnaren utanför sovrummet i den väg du använder för att komma ut i det fria. Placera brandvarnaren i taket minst 50 cm från väggen. Brandvarnare ska inte placeras nära ventilationsöppningar, luft från ventiler och takfläktar kan blåsa bort röken från brandvarnaren så att larmet fördröjs. Den bör inte heller placeras i utrymmen där den riskerar att ge från sig onödiga larm, till exempel i köket på grund av matlagning eller badrummet på grund av duschångor.

 

Testa din brandvarnare regelbundet

En bra vana är att testa din/dina brandvarnare den första december varje år. Det går snabbt, och på så sätt blir det lättare att komma ihåg det. Du testar funktionen genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Damsug och torka av den med en fuktig trasa på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.