Skada i lägenhet
Skada i lägenhet
Allmänt
Generellt gäller att varje part står kostnaderna föråtgärdande av sin del av uppkomna skador, själv eller genom hem- respektive fastighetsförsäkring.
Lösöre
För lösöre ansvarar alltid, utan undantag, bostadsrättsinnehavaren och dennes hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Yt- och tätskikt
Generellt ansvarar bostadsrättsinnehavaren och dennes hemförsäkring för återställande av yt- och tätskikt.
Bjälklag och stomme
Föreningen ansvarar alltid för åtgärdande av skador på bjälklag och stomme, oftast innebär det torkning av betongbjälklag. Föreningen ansvarar för rivning av yt- och tätskikt för att komma åt att åtgärda bjälklag eller stomme. Föreningen står för torkning och återställning av föreningens delar fram till yt- och tätskikten. Anledningen till detta är att bostadsrättshavaren ansvarar för yt- och tätskikt.
Brand
Vid brand ansvarar föreningen för hela skadan, undantagetlösöre och annat boende vid en eventuell evakuering. Föreningen åtgärdar skadan och återställer lägenheten i det skick lägenheten höll innan skadan. Bostadsrättsinnehavaren står för eventuella åldersavdrag på ytskikt och fast inredning som fastställs av föreningens fastighetsförsäkringsbolag.
Vattenledningsskada
Till vattenledningsskada räknas skada uppkommen genom utforsande vatten från en trycksatt ledning, dold eller synlig. Tappvattenledningarna är trycksatta vattenledningar, värmesystem och avlopp räknas inte till de trycksatta.
Vid vattenledningsskada åtgärdar föreningen hela skadan och återställer lägenheten i det skick lägenheten höll innan skadan. Bostadsrättsinnehavaren står för eventuella åldersavdrag på ytskikt och fast inredning .Lösöre är undantaget föreningens ansvar.
Skadestånd
Ett skadestånd kan inte överstiga det minsta av endera självrisken för uppkommen skada eller verkliga kostnader för åtgärdande av skadan. I din hemförsäkring finns en ansvarsförsäkring som behandlar denna del.
Till bostadsrättsinnehavare
Föreningen betalar ut skadestånd tillbostadsrättsinnehavaren då föreningen kan anses vållande till skadan eller genom sitt uteblivna underhåll alternativt om föreningen inte utan dröjsmåll åtgärdat skadan eller trots tillsägelse underlåtit att åtgärda skadan. Detta är vad Bostadsrättslagen kräver.
Till föreningen
Föreningen kräver bostadsrättsinnehavaren på skadestånd då bostadsrättsinnehavaren kan anses vara vållande till skadan eller genom sitt uteblivna underhåll ha orsakat skadan alternativt underlåtit att vidtaåtgärder. Tänk på att bostadsrättsinnehavaren även ansvarar för andra gäster och entreprenörer som vistas i lägenheten.
Att tänka på
Hemförsäkring
Ta alltid kontakt med din hemförsäkring, det bästa är om de kan vara informerade och delaktiga från början.
Flytt och mat
Är skadan så omfattande att du måste flytta från din bostad under åtgärdstiden skall du kontakta din hemförsäkring. Föreningen har inga utrymmen som man kan hyra utan det är något som försäkringsbolaget ska ordna med. Det samma gäller för ersättning för måltider i det fall du inte kan använda ditt kök.
Återställande
Tänk på att föreningen i de flesta fall endast har ansvaret för torkning av skadan, ej återuppbyggnad eller återställande. De enda undantagen är vid vattenledningsskada och brand. Hur underlag och ytskikt skall återställas beslutar du om tillsammans med din hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Ofta har det bolag föreningen anlitat möjlighet att även åta sig återställning på beställning av dig eller din hemförsäkring.
Åldersavdrag
På alla ytskikt som inte är helt nymonterade kommer ett åldersavdrag att göras. Endera av din hemförsäkring eller av föreningen, när det gäller vattenledningsskador och brand.
Åldersavdraget är en reglering för att se till att lägenheten återställs i det skick den var innan skadan men då det inte går att köpa och lägga dit exempelvis ett begagnat golv så läggs ett nytt in och istället görs ett åldersavdrag som alltså innebär att bostadsrättsinnehavaren själv får bekosta en del av de nya ytskikten.
Avgiftsnedsättning
Reglerna mellan hyresrätter och bostadsrätter skiljer sig en hel del på denna punkt. Föreningen betalar endast ut ersättning då föreningen kan anses vållande till skadan eller genom sitt uteblivna underhåll alternativt om föreningen inte utan dröjsmål åtgärdat skadan eller trots tillsägelse underlåtit att åtgärda skadan. Detta enligt Bostadsrättslagen.
Frågor
Har du frågor går det alltid bra att kontakta förvaltningskontoret.