Uppgradering ventilation låghus
Ventilationen i låghusen har flera problem. Styrelsen har antagit ett anbud från Lykkab för att uppgradera ventilationen och reducera problemen.
Låghusens fläktar byttes 2014 men lider av flera problem.
1. Värmeväxlarna är av roterande typ som inte bara återvinner värme utan aven lukter. I vårt fall matos. Denna typ av fläktar installeras vanligen inte i bostäder utan används främst till kontor.
2. De är underdimensionerade och måste köras nära sin maxkapacitet vilket leder till att de går sönder i förtid.
3. Kombihuvarna som har hand om utblåset och insuget är dåligt konstruerade och kan leda till att avluften sugs in i tilluften på nytt med gammal matos som följer med tillbaka in.
4. Tillverkaren befinner sig i Finland och när ett styrkort går sönder måste en nytt programmeras hos tillverkaren vilket leder till långa perioder som aggregatet ligger nere vid reparation. Senast i sommras tog det flera veckor i vissa portar innan ventilationen var igång igen.
Styrelsen har därför i höstas anlitat HSBs ventilationsexperter för att göra en förstudie för att se vad vi kan göra för att lösa problemen. Förstudien kom fram till ovan punkter och noterade även att fläktarna generellt var i ganska gott skick och bör hålla 15-20 år till. Lösningarna som presenterades var:
1. Byt ut till nya FTX-aggregat av korsströmstyp. Detta löser samtliga ovanstående problem. Kostnad ca 20-22 miljoner. Då byter man ut systemet i förtid men löser problemet.
2. Bygg om befintliga aggregat genom att bygga på en skorsten för att lösa problem nummer 3. Installera kolfilter för att reducera problem nummer 1 samt installera ny programvara och nytt styrsystem för att lösa problem nummer 4. Kostnad ca 800.000 kr +200.000 kr/år i ökade filterkostnader.
Styrelsen anser att alternativ 1 är väldigt mycket pengar och det är oekonomiskt att byta ut aggregaten i förtid. Därför har vi genomfört ett provmontage på port 228 för att testa alternativ nummer 2. Ni kan se att ovanpå kombihuven på taket sitter en silverfärgad skorsten. Testet har fallit väl ut och matoslukten har kraftigt reducerats. Som det ser ut kommer det billigare alternativet lösa de flesta, men inte alla, problem. Det blir helt enkelt en avvägning mellan kvalitet och ekonomi.
HSB har genomfört en upphandling med 3 företag och styrelsen har valt att anlita Lykkab som kommer stå för ombyggnationen. Kostnad 825 000 kr. I samband med detta kommer även fläktarna att kopplas upp till det centrala digitala styrsystemet som redan styr värmepumparna och undercentralerna. Vi kommer ha färdiga styrkort att montera in om dessa fallerar vilket kommer reducera reparationstiderna ordentligt. Arbetet kommer bli klart i höst.