Skyddsrum

Skyddsrum – vad gäller

Under rådande omständigheter i världen vill styrelsen försöka att ge svar på en del funderingar som uppkommit, och hoppas därmed att kunna lugna lite av oron som man kan känna.

Ungefär 65000 skyddsrum finns det i Sverige. Skulle larmet gå beger du dig till det skyddsrum som är närmast. Det finns alltså inget speciellt skyddsrum som du ska gå till. Alla skyddsrum är till för dem som befinner sig närmast.

I varje skyddsrum finns ett maxantal för hur många människor som kan uppehålla sig där. Detta för att ventilationen och luften ska räcka till för dem som befinner sig där. Är skyddsrummet fullt, så är det. Annars blir det en fara för samtliga som är där.

Det är MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som utför kontroll av skyddsrummen. Det finns i nuläge inget krav på tidsintervall på hur ofta de ska utföra kontrollen.

Det är vi som fastighetsägare som ansvarar för skyddsrummen. I föreningens avtal med förvaltningen står att förvaltningen ska utföra ronderingar i skyddsrummen regelbundet. Det för att se över att allt som ska finnas i dem finns där.

Vad ska då finnas i skyddsrummen? I Sverige ska de vara utrustade med vattenkärl, toalettkärl och ventilation med tillhörande filter. Till dörrarna ska också tätningslister finnas. Vattnet ska vara i den mängd att det räcker i tre dagar.

All övrig utrustning står du själv för. Det kan vara filtar, mat, medicin, kläder osv.

Skyddsrum finns i alla våra höghus. I fredstid är de förråd. Det innebär att skulle vi behöva nyttja skyddsrummen i händelse av krig skall förråden tömmas skyndsamt. Föreningen har 2 dygn på sig att göra skyddsrummen fungerande efter besked från myndigheterna. Det första som då behöver göras är att tömma förråden för att människor ska få plats i dem och för att få i ordning toalettutrymmen osv.

Därför är det bra om du som har förråd i höghusen tänker över vad du har i ditt förråd. Är det något du är väldigt rädd om kanske du ska överväga att ta in det i lägenheten. Det går inte i ett skarpt läge att börja sortera sina saker och kräva att de ska få vara kvar i källaren/skyddsrummet.

Vem tömmer då förråden/skyddsrummen? Om det blir ett skarpt läge är det viktigt att alla hjälps åt. Det är alltså alla boende gemensamt som tömmer dem, inte fastighetsskötaren, förvaltningen eller styrelsen. Det är heller inte bara den som hyr förrådet som ska bära, utan alla hjälps åt. Sakerna placeras där de är minst i vägen, troligen ute på gårdarna.

Mer information:

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/befolkningsskydd/skyddsrum/

https://www.haninge.se/kommun-och-politik/trygg-och-saker/krisberedskap/sa-forbereder-du-dig-for-kris/skyddsrum/

https://www.hsb.se/nyheter-och-tips/kunskapsbank/skyddsrum-i-bostadsratt...

/Styrelsen

Skapad 2022-03-04