Dags för sommaravstängning värmepumpar

Den första maj börjar sommartaxan för fjärrvärme att gälla. Då är det inte längre lönsamt att köra värmepumparna.

Den första maj börjar Vattenfalls sommarpriser för fjärrvärme att gälla. Vintertid kommer merparten av värmen från våra värmepumpar och vi använder fjärrvärmen som spetsvärme, framförallt till varmvattnet. Vintertid är det lönsamt att köra värmepumparna och break even på elpriset ligger på ungefär 3 kr/kWh på spotmarknaden när det inte längre är lönsamt att köra pumparna. Vattenfalls prismodell är ganska komplex, men förenklat betalar vi ungefär lika mycket för effekten som för energin.

Sommartid blir energikostnaden per MWh väldigt mycket lägre och vi behöver inte tänka på effekten som en faktor. Då hamnar break even på ca 20 öre/kWh el på spotmarknaden när värmepumparna inte är lönsamma. Elpriset för april beräknas landa på ca 68 öre/kWh. Därför stänger vi av dessa fram till och med september när hösttaxan börjar gälla.

Två fördelar med att låta värmepumparna vila är att vi dels förlänger livslängden på dem, dels att marken får möjlighet att återhämta sig och ackumulera värme under sommaren. Då kan mer värme tas ut på vinterhalvåret istället.

Värmekurvan för fjärrvärmecentralerna är ställd något lägre än för värmepumparna, därför kan det bli något kallare i lägenheterna. Med tanke på att klagomål om att det är för varmt börjar komma in, tror jag inte att det ska vara något problem med lite svalare element. Har man för varmt kan man för övrigt själv vrida ner värmen istället för att vädra och släppa ut värmen.

Inlägget är kanske av lite väl teknisk art, men jag vill förmedla att styrelsen aktivt jobbar på flera fronter för att hålla kostnaderna nere för föreningen och medlemmarna, särskilt nu med skenande räntor, elpriser och inflation.

/Mikael Jonsson