Styrelsens kommentar till avgiftshöjningen.

Styrelsens kommentar till avgiftshöjningen.

Från och med årsskiftet höjs avgiften med 12%. Varför höjer vi då avgiften? Som ni vet är vi alla delägare i en förening och sitter i samma båt. Det finns inget vinstintresse utan vi avsätter pengar till drift och framtida underhåll. Cirka 285 kr/kvm boyta och år behöver vi, förutom driften, att avsätta till mindre och större underhållsåtgärder. Det är helt enkelt det årliga ”slitaget” på föreningen. I kronor motsvarar det ca 18,2 miljoner per år. År 2022 hade vi räntekostnader på cirka 4 miljoner per år. 2024 räknar vi med räntekostnader på 16 miljoner kronor, främst pga. snitträntan på våra lån har ökat. För varje procent som räntan ökar måste avgiften öka med 6% för att samma avsättning ska kunna göras. 2024 når vi upp till 182 kr/kvm enligt budget. Vi skulle med andra ord behöva höjt avgiften ytterligare men skjuter på vidare höjning till nästa år. Nästan allt har också blivit dyrare, exempelvis höjs fjärrvärmetaxan med 17% från 2024.

Det är beklagligt att det blir dyrare att bo och vi förstår att många har det tufft. Dock är alternativet ännu sämre. Om vi inte höjer i takt med kostnaderna ökar belåningen ytterligare och vi får sämre villkor från banken. Den yttersta konsekvensen kan bli att vi förlorar bostadsrätterna och föreningen ombildas till hyresrätter. Många föreningar befinner sig i en mycket värre sits än oss och för dessa väntar ett stålbad. Det finns exempel på föreningar som kommer höja med 50% för att täcka betydligt större lån än vad vi har.

Som styrelse är vårt uppdrag att se till föreningens bästa och inte kortsiktigt till individen. Det vore oansvarigt att belåna sig ytterligare för att klara driften och inte avsätta pengar för framtida underhåll.

/Mikael Jonsson