Värmepump vs Fjärrvärme

Här kommer ett tekniskt inlägg för de som är intresserade av driften i föreningen.

Som ni säkert vet har föreningen bergvärmepumpar. Sedan årsskiftet går de på timprisavtal för elen. Vi har samtidigt kvar vår fjärrvärme som används för att täcka upp när det blir för kallt och värmepumparna inte orkar med samt för att värma sista graderna på varmvatten. Fjärrvärmepriset har tre olika priser beroende på säsong och nu på "sommaren" är fjärrvärme väldigt billigt. Dock har vi för närvarande ett väldigt lågt elpris som gör att värmepumparna ändå är billigare i drift, oftast...

Just nu är värmen avstängd och vi har en medeltemperatur i lägenheterna på ca 23 grader. Kallaste medeltemperaturen är 21,8 grader och syns som den gröna markören på kartan. Röda markörer betyder över 24 grader.

Det betyder att vi just nu endast köper/producerar värme till varmvatten. En bild visar prisloggen där vi timme för timme jämför priset för fjärrvärme per kWh och kostnaden per kWh för värmepumparna. När den röda linjen som är kostnaden för varmvattentillverkning för värmepumparna går över den blå som är fjärrvärmepriset stängs värmepumparna automatiskt av, vilket man kan se kl 8 i morse när elpriset ökade. När sedan elpriset sjunker och den röda linjen går under den blå kör värmepumparna igång igen. Värmepumparna värmer vattnet från 7 grader till 35 grader och lagrar det i stora ackumulatortankar. Sedan värmer fjärrvärmen ytterligare 20 grader, upp till 55 grader som vi skickar ut i ledningarna.

Vartefter den oplanerbara energin (vind- och solenergi) tar en allt större del av elproduktionen kommer elpriserna variera mer och mer tror jag. Då är det bra att ha ett styrsytem som vårt som hela tiden väljer det billigaste energislaget. Vi bidrar också till att utjämna belastningen i elnätet.

/Mikael Jonsson